Menu
Close
woensdag 12 april 2023 | Insights

Het belang van een goede back-up

Internet innovatie sinds 1997

Een goede back-up is een essentieel onderdeel van je IT-infrastructuur. Een back-up is een kopie van je belangrijkste gegevens. Je hebt hem hopelijk niet vaak nodig, maar als je hem nodig hebt dan is deze vaak ook cruciaal om nog toegang te krijgen tot je belangrijkste gegevens.


Om een goede back-up te hebben op het moment dat je hem nodig hebt, is het essentieel om vanaf het begin goed na te denken over de juiste back-up strategie. In deze blog leggen we uit waar een goede back-up aan moet voldoen én hoe je kunt komen tot de juiste back-up strategie voor jouw organisatie.

De regel

Cyberaanvallen zien we helaas steeds vaker en hackers gebruiken steeds geavanceerdere technieken. Daarnaast komt het ook nog wel eens voor dat interne medewerkers een fout maken of misschien wel bewust kritische data verwijderen of versleutelen. Om je data te beschermen hanteren we voor back-up de 3-2-1-1-0 regel.

Wat betekenen deze getallen:

3 Kopieën van al je belangrijke bestanden

Om te komen tot een veilige back-up strategie is het belangrijk dat je altijd 3 kopieën hebt van al je belangrijkste gegevens. Deze 3 kopieën zijn de basis voor de volgende regels.

Bewaar deze op 2 verschillende opslag mediums

Zorg dat je altijd minimaal 2 verschillende opslag mediums gebruikt. Met opslag mediums bedoelen we een o.a. een harde schijf, USB, Tape of Cloudopslag. Deze regel beschermt je tegen technische problemen bij een van de opslag mediums.

Bewaar er minimaal 1 op een externe locatie

Bewaar altijd 1 kopie op een externe locatie. Staat je primaire data op kantoor? Bewaar je back-up dan op een andere locatie. Staat je back-up in de Cloud? Kijk ook hier goed of je back-up op een andere locatie staat. Dit beschermt je tegen bijv. brand, stroomuitval of inbraak.

Bewaar er minimaal 1 offline

Tegenwoordig maken we veel gebruik van de Cloud en is het handig dat we altijd online zijn en overal toegang hebben. In het geval van back-up willen we echter ook beschermd zijn tegen misbruik van deze toegang. Door minimaal 1 kopie offline te bewaren (dit kan gecombineerd worden met de vorige regel van externe locatie) doorbreek je de aanval van bijv. een hacker of malware. Je maakt het onmogelijk om digitaal toegang te krijgen tot je offline back-up.

Zorg dat je 0 fouten in je back-up hebt en dat ze goed getest zijn

Een back-up is pas een goede back-up op het moment dat je hem ook succesvol kunt gebruiken bij een calamiteit. Controleer je back-up dagelijks. Zijn er foutmeldingen? Los deze dan direct op en controleer de volgende dag of de back-up wel succesvol is. Naast het dagelijks controleren is het belangrijk om regelmatig een herstel test uit te voeren. Op deze manier test je of je gegevens succesvol hersteld kunnen worden en kun je controleren of je ook de juiste zaken in de back-up hebt opgenomen.

Jouw behoefte

Door te voldoen aan de 3-2-1-1-0 regel heb je technisch een goede back-up. Om te komen tot een goede back-up voor jouw omgeving is het ook belangrijk om te kijken naar de organisatorische behoefte van je organisatie.

Hoelang kan ik zonder mijn gegevens?

Dit bepaalt welke technieken dat je kunt kiezen om te zorgen dat je back-up weer (snel) beschikbaar is.

Hoeveel gegevens mag ik kwijt zijn als ik terug moet naar een back-up?

Dit bepaalt hoe vaak je een back-up moet maken om te zorgen dat je niet (te veel) werk opnieuw moet doen.

Om deze vragen te beantwoorden is het van belang om te kijken naar een worst-case scenario en je af te vragen:

Hoelang kun je zonder je computersysteem, kunnen medewerkers iets anders doen op het moment dat een computersysteem niet beschikbaar is, hoelang kunnen mijn klanten zonder mijn computersysteem?

En ook, wat is het probleem als ik morgen moet werken met de gegevens van de vorige dag en kan ik data nog reproduceren als ik terug moet naar een eerder moment.

De balans

Op basis van bovenstaande ben je misschien geneigd om te roepen: “Doe mij maar heel vaak een back-up, die ik heel snel kan terugzetten”. Uiteraard is dit een goed uitgangspunt, echter zit hier ook een prijskaartje aan. Het is daarom belangrijk om te komen tot een goede balans tussen risico en kosten.


Systemec heeft diverse diensten en producten die zorgen voor een goede en veilige back-up. Gezamenlijk kijken we graag welke het beste aansluit bij de behoefte van jouw bedrijf om zo te komen tot veilige IT infrastructuur die voldoet aan jouw behoefte.

Ruud Sonnemans
Security Officer

Ruud Sonnemans Linkedin

Consultant/Account Manager

Contact

Samenwerken

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?
Neem contact met ons op:

Bellen

Bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur van maandag t/m vrijdag.

Email

Wij reageren altijd binnen 24 uur op werkdagen.